Blogpost 1

Een 'Competentie Curriculum Vitae' - waarom niet en wanneer wel?


22 november 2013 - In een 'Competentie CV' ligt de nadruk op vaardigheden die je in de loop van je leven hebt opgebouwd en op prestaties die je hebt neergezet. Noch qua lay-out, noch qua inhoud lijkt het 'Competentie CV' op ons traditionele chronologische CV. Je presenteert je meer als een persoonlijkheid dan als bezitter van vereiste diploma's en vergelijkbare werkervaring. Inmiddels zijn we het er toch wel over eens dat het functioneren van mensen van veel méér afhangt, dan van het bezit van diploma's of bekendheid met een specifieke taak?


Waarom zou je dan geen 'Competentie CV' sturen?

De enige reden die ik kan bedenken is de relatieve onbekendheid met het 'Competentie CV' bij recruiters en managers. En onbekend maakt meestal onbemind. Hoewel...als ik HRM-adviseur of HRM-manager zou zijn, dan zou een opvallend CV in de massa van traditionele CV's mij meer dan een beetje blij maken!


Wanneer is een 'Competentie CV' het overwegen waard?

- als je een zogenaamd gat in je CV hebt

- als je niet beschikt over de gewenste werkervaring en/of diploma's

- als je vaak van baan veranderd bent

- of juist: als je al jarenlang bij dezelfde werkgever werkt

- als je een carrièreswitch wil maken

- als je heel veel voor uitzendbureaus hebt gewerkt.


Kortom: als jouw CV niet voldoet aan de eisen van een 'ideaal traditioneel CV' met banen die naadloos op elkaar aansluiten, die vergelijkbaar zijn met de baan waarop je solliciteert en die precies passen bij de diploma's die je op zak hebt.


Wil je weten hoe je een 'Competentie CV' opstelt? Daarover in mijn volgende blog artikel - wordt vervolgd!