Blogpost 4

Hoezo veranderen? Hebben we wat verkeerd gedaan?


10 december 2014 - Je bent manager en je organisatie of afdeling staat voor grote veranderingen. Op zichzelf al spannend genoeg. En het wordt nog spannender omdat jij als geen ander weet dat jouw medewerkers die veranderingen niet met een vreugdedans zullen begroeten. Onzekerheid brengt weerstand teweeg. Bij heel veel mensen. Onzekerheid maakt dat mensen zich vastklampen aan het oude. Althans, heel veel mensen doen dat. Bij onzekerheid richten mensen de aandacht op bedreigingen, niet op kansen. Dat doen veel mensen. Onzekerheid maakt heel veel mensen pessimistisch...
Maar niet alle mensen...

De meest ontroerende, verbazingwekkende, lachwekkende en leerzame verhalen hoor ik wanneer ik stilletjes verscholen achter mijn laptop of een boek in de trein zit. Nog niet zo lang geleden was ik op weg van Breda naar Utrecht. Op station Tilburg Universiteit stapten twee jonge meiden in. Uit hun gesprek begreep ik al snel dat ze op weg waren naar station Tilburg Centraal. Een treinreis van welgeteld 3 minuten. De rustigste van de twee merkte op: "'t is toch eigenlijk belachelijk dat we met de trein gaan hè?!" Waarop haar vriendin reageerde met: "Hoezo, heb je enig idee hoe vaak het regent in Nederland? Ik ga echt niet met de fiets hoor!" Het rustige meisje had blijkbaar onderzoek gedaan, want ze wist onmiddellijk te melden dat het in Nederland 5% van de tijd regent. "Dus", zei haar vriendin, "dat betekent dat je tijdens 1 op de 20 ritten naar school zeiknat wordt. Echt, dat gaat mij niet overkomen". Het was even stil, tot de reactie van het rustige meisje mij in het hart raakte: "Nou", zei ze, "dat hoeft niet hoor. Misschien valt de meeste regen wel in het weekend". Ik kon haar wel kussen! Wat een heerlijk optimistische opmerking. Wat een prachtig voorbeeld van gericht zijn op kansen versus gericht zijn op bedreigingen.


En het mooie is... dat kun je leren!

Hoe krijg jij het als manager voor elkaar om je mensen meer vertrouwen te geven, waardoor ze met enig optimisme naar de toekomst kijken, die altijd onzeker is? Volgens mij begint dat met aandacht. ECHTE aandacht. Niet voor de weerstand, maar voor de mens, de medewerker. Aandacht voor wat hem bezighoudt, wat voor hem belangrijk is. Zonder daarover een oordeel te vellen. Concentreer je op oplossingen, niet op de problemen. Vraag de medewerker wat hij zelf voor oplossingen kan bedenken en wat jij kunt doen om hem daarbij te helpen. Geef duidelijkheid, zo snel mogelijk en voortdurend. En vergeet niet: slecht nieuws is ook duidelijkheid! Heb aandacht voor kleine optimistische opmerkingen, want dat zijn die zonnestraaltjes die voorzichtig door de regenwolken komen!